Mergi la conţinutul principal

FEEDBACK-UL DVS. ESTE IMPORTANT

Adaptabilitatea este cheia spre succes

Rezultatele sondajului la data de 20 august 2021,

Rezultatele sondajului la data de 20 august 2021,

În sondajul nostru anterior (http://mit-center.eu/ro/event_21001) cu privire la cauza problemelor existente, a fost observată o unanimitate foarte mare. De data aceasta, în ceea ce privește subiectul schimbării mentalității, a fost o mare diversitate de opinii, ceea ce ne arată că discuția publică pe această temă nu a fost prea activă până în prezent, dar aproape toată lumea a fost de acord că acest lucru ar ajuta decisiv la schimbarea pozitivă a Moldovei. În continuare voi încerca să vă ofer un rezumat obiectiv al acestor opinii diferite.

Un grup mic, dar totuși considerabil, de 10% dintre respondenții noștri, din păcate, și-a pierdut deja încrederea că mentalitatea moldovenilor poate fi schimbată în așa fel încât aceștia să se gândească mai mult la ziua de mâine decât la cea de azi, adică să-și asume responsabilitatea pentru generațiile viitoare ale Moldovei. Aceștia cred că cumetrismul și corupția din această țară vor distruge totul în calea sa și că restul moldovenilor vor prefera să accepte ceea cu ce sunt deja obișnuiți, pentru că așa este confortabil - să nu mai schimbe nimic. În plus, ei cred că migrația tinerilor îi va lăsa pe cei vulnerabili în urmă fără a mai avea altceva de făcut decât să trăiască cu prezentul, unde cei corupți determină viitorul țării și continuă să fure și să mintă.

Deși aceasta este o perspectivă tristă, ne bucurăm să vedem că celelalte 90% cred că Moldova are șanse pentru un viitor mai bun, iar mulți dintre ei chiar și-au împărtășit opiniile cu privire la modalitățile de atingere a acestui obiectiv.

32% dintre respondenți cred că mentalitatea poate fi schimbată prin educație. Acest lucru necesită schimbări la toate nivelurile sistemului educațional și, prin urmare, educație trebuie să devină prioritatea nr. 1 nu doar în cuvinte, ci și în acțiuni. Pentru aceasta, sistemul educațional ar avea nevoie de o finanțare corespunzătoare, precum și de o implementare focalizată și la nivel național; în prezent, instituțiile de învățământ sunt nevoite să lupte pentru existența lor de sine stătător. Dacă salariul unui profesor nu este suficient pentru a supraviețui și profesorii trebuie să caute un job secundar, atunci, de fapt, predarea devine un job secundar pentru ei! Pe lângă schimbările din domeniul educației, ar trebui să ne asigurăm că oamenii sunt informați în mod corect cu privire la exemplele pozitive din străinătate.

Un grup de 18% dintre respondenți consideră că totul depinde de lideri. Persoanele aflate în funcții de conducere și de decizie trebuie să fie obligate să lucreze corect și legal. Conducătorii ar trebui să dea un exemplu de integritate și atunci oamenii își vor recăpăta încrederea și vor încerca să își ajusteze mentalitatea. Legea și amenzile pot fi, de asemenea, folosite ca un alt instrument pentru a schimba mentalitatea. Se crede că un control eficient cu ajutorul amenzilor, al legilor și al regulilor poate face ca oamenii să se comporte diferit: atunci va dispărea și corupția.

Pe baza răspunsurilor, putem vedea că există speranță și pentru generația tânără, care poate deveni locomotiva pentru dezvoltare și schimbările în viitor.

Aproape 11% dintre respondenți au afirmat că schimbarea mentalității este posibilă doar printr-un complex de măsuri care vizează diferite domenii. Astfel, aceștia au menționat că este necesară dezvoltarea economiei, a educației, a serviciilor de sănătate și a justiției. Pentru aceasta, trebuie să formăm grupuri de lucru pentru fiecare domeniu, iar aceste grupuri ar trebui să fie formate din persoane sincere și cu experiență. De asemenea, oamenii ar trebui să vadă că cei corupți sunt pedepsiți, precum și că mediul de afaceri și cel educațional au o colaborare fructuoasă, și atunci ei vor fi mai predispuși să rămână în Moldova.

De asemenea, s-a menționat că globalizarea nu sare peste Moldova, astfel încât oamenii interacționează și preiau idei și experiențe bune. Ar trebui să existe o tendință, o voință de a crea un stat bazat pe valorile umane generale, care ar sta la baza schimbărilor.

Deci, oricum, mentalitatea se schimbă încet-încet, pentru că vremurile se schimbă, iar globalizarea aduce noi valori și tendințe în Moldova - este nevoie doar de timp.

În concluzie, aș dori să citez unul dintre răspunsuri ca un rezumat al întregului sondaj: "Mentalitatea se schimbă foarte greu. Dar dacă nu ne vom schimba mentalitatea, nu vom supraviețui ca și societate".

Dacă nu ați găsit opinia dvs. aici, nicio problemă - aveți întotdeauna posibilitatea de a ne trimite opiniile dvs. folosind link-ul: http://mit-center.eu/ro/event_21002.

 

Între timp, co-fondatorul nostru, Daniel Hill, a pregătit o prezentare foarte interesantă pentru dumneavoastră.

Daniel Hill, un specialist în afaceri și economie din SUA, spune:
"Dacă vrei să ai succes în viitor, trebuie să fii deschis la schimbări."

Acest videoclip este disponibil în mai multe limbi (atât audio, cât și
subtitrări). Vedeți simbolurile din linia de jos a videoclipului pentru a alege limba dorită.

Este educația o soluție pentru a schimba mentalitatea?

Alegeri
Number of Votes
1